Viste du at gluten kan forårsake symptomer fra nervesystemet?
Publisert 16/03/2021
Nyere forskning viser at en streng gluten-fri diett er assosiert med en signifikant reduksjon av perifer nevropatisk smerte hos pasienter med gluten nevropati (GN). Forskningsresultatetene ble lagt fram på The American Academy of Neurology (AAN) Annual Meeting in Los Angeles, California i 2018 og vakte stor oppsikt.
Gluten Nevropati (GN) defineres etter følgende kriterier:
- Tilstedeværelse av nevrofysiologiske symptomer og funn på nevropati
- Påvisning av gluten spesifikke antistoff som transglutaminaser-2 og -6 IgA/IgG, deamidert gliadin IgG og IgG/IgA gliadin antistoff
- Fravær av andre risikofaktorer for nevropati slik som diabetes, ikke-diabetisk polynevropati, vitamin mangel, kreft og etter cellegift.
Nevropatiske smerter kan manifistere seg blandt annet med stikkende, brennende smerter i ekstremitetene (ben og armer). GN kan finnes hos pasienter med cøliaki som har positive antistoff mot transglutaminase-2 IgA og deamidert gliadin IgG og positiv biopsi fra tynntarmen. Men også pasienter med ikke-cøliakisk glutensensitivitet (NCGS) kan utvikle GN. Disse pasientene kan ha positive antistoffer mot transglutaminase-6 IgA/IgG og/eller IgA/IgG gliadin antistoff og negative cøliaki antistoff.
Lab1 anbefaler at det testes for gluten spesifikke antistoff i forbindelse med nevropatiske symptomer/smerter. Sannsynligheten for at gluten-fri diett kan redusere de nevrologiske symptomene er gode hvis det er påvist slike antistoff hos personer med GN.