Symposium 2017: Tarmflora og mat
Publisert 21/06/2017
Årets Lab1 Symposium var primært et minne symposium for Karl Ludvik (Kalle) Reichelt som døde i November 2016. Samtidig var det en markering av at Lab1 AS var 10 år. Hele 150 deltakere hadde funnet veien til symposiet i år, det er rekord for Lab1 Symposium som i år ble arrangert for niende gang. I tillegg var det representanter for ulike firmaer, representanter fra Norsk Proteinintoleranse Forening (NPIF) og Landsforeningen Mot Fordøyelsessykdommer (LMF) og media.
Dag Tveiten, daglig leder av Lab1 ønsket velkommen og brukte innledningen til å snakke om Kalle og hans utrettelige arbeid i 30 år og betydningen hans forskning har hatt for utviklingen av medisinen og ikke minst for tusenvis av pasienter som har fått hjelp for sine helseplager takket være hans forskning. Kalle er dypt savnet både som kollega og person. Det som er interessant at hans forskning omkring peptider og matproteiner, tarmflora og sykdom nå bekreftes av mange andre forskningsmiljøer. Heldigvis fikk han oppleve noe av denne annerkjennelsen. Lab1 skal fortsette Kalles arbeid og Dag Tveiten viste til utviklingen av peptidanalysen ved Lab1. Lab1 er det eneste laboratoriet i verden som kan påvise peptider kvantitativt fra gluten (gluten eksorfiner) og melkeprotein (beta-casomofiner) i urin basert på Massespektrometri (HPLC-MSMS). Han snakket også om anti-IgG matprotein analysene til Lab1, samt tarmflora/mikroflora tester som tilbys av Lab1.
Lab1 vil i ukene som kommer publisere artikler med hovedbudskapet/konklusjoner fra hvert av foredragene fra symposiet. Første ut er foredraget tilRobert Yolken.
Professor Robert Yolken arbeider ved Johns Hopkins University School of Medicine, Baltimore, USA. Han er utdannet lege fra Harvard Medical School og som forsker har han publisert et imponerende antall av forskningsartikler. Han holder foredrag over hele verden om sin forskning. Hovedfokus er infeksjoner og immunologiske aspekter som årsaker til psykiatriske sykdommer som schizofreni og bipolar lidelse. Han forsker blant annet på om det kan være en korrelasjon mellom inflammasjon (lav gradert betennelse) i mage-tarm og psykiatriske sykdommer.
På symposiet snakket professor Yolken om tarmflora og mat i forbindelse med psykiatriske sykdommer. Han kunne fortelle oss at pasienter med psykiatriske sykdommer har en endret tarmflora (mikrobiom) sammenlignet med friske. Videre viste han til studier som tyder på at tilskudd med probiotika (gunstige tarmbakterier) kan forebygge tilbakefall hos pasienter innlagt på sykehus med mani. Flere studier med probiotika i forbindelse med behandling og forebygging av psykiatriske tilstander pågår.
Blant annet studeres det på hvordan diett og probiotika påvirker tarmfloraen hos maniske personer. Yolken kom også inn på andre mulige og lovende behandlingsmetoder ved psykiatriske lidelser som prebiotika (stoffer som som stimulerer vekst av gunstige bakterier i tarmen), eliminasjonsdietter (primært fokus på gluten og melkeprotein), fekal transplantasjon (overføring av avføring fra friske personer til syke enten med koloskop eller gastroskop) og at man må ha fokus på unødvendig bruk av antibiotika siden studier viser at antibiotika bruk hos noen kan øke risikoen for å utvikle psykiatriske sykdommer. Hans foredrag vakte oppsikt og interesse hos flere psykiatere som var til stede på symposiet. Yolken hadde dagen før Lab1 Symposium holdt foredrag om de samme temaene ved Haukeland Sykehus for over 100 deltakere, primært helsepersonell fra psykiatriske avdelinger.