Ønsker du å gå ned i vekt ? IgG mediert matallergi og overvekt/fedme
Publisert 04/03/2021
Overvekt kan oppstå når det er ubalansebalanse mellom energiinntak, og energiforbruk. Et for høyt inntak av kalorier (energi) skyldes som regel for mye karbohydrater, sukker og fett i vårt daglige kosthold. Kronisk betennelse (inflammasjon) er en trigger for vektøkning ved å blokkere insulinreseptorrer og derav føre til økt insulinresistens. Kroppen blir da gradvis uten evne til å bruke sukker som energisubstrat, og høyt blodsukker er resultatet.
Overskuddsukkeret vil omdannes til fett og lagres i fettcellene. Kronisk inflammasjon blokkerer også bruk av dette fettet som energikilde. Resultatet kan bli økt insulinresistens, metabolsk syndrom og i verste fall pre-diabetes/diabetes. IgG-mediert matallergi (matoverfølsomhet) kan være av betydning for utvikling av fedme og manglende vektreduksjon. IgG-matspesifike antistoffer er den beste indikator for å identifisere mat som kan være betennelsesfremmende.
Studier har vist at en diett baserte på IgG-måling har positiv effekt på vektreduksjon og stabilisering av glukose-metabolismen. Ved UMA - Utvidet matoverfølsomhet måler man IgG-antistoffer mot 44 matvarer for å kartlegge hva som kan virke pro-inflammatorisk.
Lers mer om UMA - Utvidet matoverfølsomhet
En diett basert på resultatene fra IgG-matantistofftester kan bidra til å nå din idealvekt. Patofysiologisk tenker man seg at disse IgG-antistoffene ikke i seg selv gir symptomer, men at de ved å danne immunkomplekser induserer en inflammatorisk reaksjon. Hos disse pasientene er det nyttig å forsøke eliminasjon av matvarer som har slått ut på en IgG-antistoffanalyse og igjen gjennomføre en provokasjonsdiett i etterkant for å være sikker på diettens effekt.
Les mer om Matoverfølsomhet/sensitivitet analyser
Referanser til studier kan fås ved henvendelse til Lab1.