Eggeproteiner og mat
Publisert 11/03/2019
Sammensetningen gjør at kroppen vår kan utnytte opptil 95 % av eggeproteinene. Ett egg dekker rundt 15 % av vårt daglige proteinbehov. Eggehviten består hovedsakelig av vann, men i tillegg inneholder hviten 11 % proteiner og vannløselige vitaminer, natrium, kalium, mineraler og klorider. Eggeplommen er rik på lecitin, fettstoffer (fosfolipider, kolesterol), vitamin A, B1, B2, D og E, kalsium, fosfor og jern. Eggehvite er ofte et sterkt antigen. Du bør derfor prøve å unngå egg helt hvis det taler for at du har allergi/overfølsomhet for egg. Egg allergi/overfølsomhet er allergi/overfølsomhet mot proteiner som finnes i egg, både i hviten og plommen. Egg fra andre fugler som er undersøkt viser kryssreaksjoner med hønseegg. f.eks vil vaktelegg kunne gi allergisk reaksjon hos personer med egg allergi/overfølsomhet. I få tilfeller kan personer med allergi/overfølsomhet overfor egg heller ikke tåle kjøtt fra kylling, kalkun og høns. Det har ingen ernæringsmessige konsekvenser å unngå egg, men det kan være et sosialt problem.
Oversikt over produkter som kan inneholde egg
Glutenfritt brød, Pannekaker, Quiche/Pai, Gratenger, Dessert, Sauser, Søtsaker, Brødpålegg, Supper, Kjøttprodukter, Kaker, Gryteretter, Kakeblandinger, Ferdigmat, Majones, Iskrem, Hamburger, Pølser, Sennep, Ketchup, Kaviarmix, Boller penslet med egg og Pasta. Det er viktig å lese ingredienslisten nøye fordi det kan noen ganger kan være egg i produkter der man ikke forventer å finne det.
Egg kan skjule seg bak følgende betegnelser
Eggeplomme: Ovalbumin, Albumin, Globulin, Lecitin E322
Eggehvite: Livetin, Lysozym E1105, Ovomucoid
Erstatning/Alternativer for egg
Bruk eggeerstatning, No-egg eller bakepulver i bakverk som erstatning for egg. Tilsett gjerne litt maismel for å få gul farge og et par spiseskjeer vann eller olje som erstatning for væsken i egget.