Identifisering av matallergier og matintoleranser
Publisert 22/03/2019
Laboratorietester er nyttige for å identifisere matallergier og matintoleranser, samt lindre symptomer hos pasientene. Testene kan si noe om pasientene kan tolerere bestemte matvarer eller ikke. Det overordnede markedet for matallergi testing har vokst de siste årene, da dette tiltrekker flere og flere leverandører som kommer inn på markedet i de europeiske landene. I rapporten IndustrialARC - Matallergi og intoleranse testmarkedet antas en vekst på 10,4% i årene 2015 til 2020.
Hvorfor kan man forvente en økning i dette området?
Antall mennesker som lider av matoverfølsomhet øker kontinuerlig. I USA har antall personer som lider av matoverfølsomhet, økt markant siden 1990. På grunn av denne økningen har det også vært endringer i merkingen om mat. For å gjøre det mulig for allergikere å avgjøre om de kan spise produktene eller ikke, er merkingen av matproduktene stadig viktigere. I EU må alle nye matinformasjonsforskrifter følges siden desember 2014, og merkingen av de 14 viktigste allergenene (IgE) er blitt obligatorisk. Dette resulterer i større bevissthet om oppfatningen av matoverfølsomhet i befolkningen. Deretter ser kunden nå nærmere på hva han egentlig spiser og hvor maten kommer fra. Økningen i bevisstheten fører også til et sterkere fokus på matoverfølsomhet. Andre drivkrefter i markedet for testing er den økende bevisstheten om helse og kostholdstrender, og ikke minst erfarer mange gunstige helsegevinster, som følge av resultatet av slike tester. Videre har det vært en økning i helsekostnadene. Alle disse faktorene fører til en voksende oppmerksomhet rundt matoverfølsomhets testing.