Hvordan kan mage- og tarmproblemer, tretthet, psykiske plager og ulike vondter i kroppen skyldes mat og proteiner fra mat?
Publisert 18/02/2019
Matproteiner, fra for eksempel hvete i form av gluten og fra kumelksproteiner i form av casein, kan, hvis man har redusert evne (for eksempel på grunn av lite magesyre, fordøyelsessafter og enzymer) til å bryte ned proteiner i tarmen og har "lekk tarm", forårsake helseplager.
Har du mage- og tarmproblemer, tretthet, psykiske plager, ulike vondter i kroppen?
Årsaken til det er at når proteinene passerer ufordøyet gjennom slimhinnen i tarmen, kan de aktivere immunforsvaret vårt og det kan dannes IgG og IgA antistoff mot matproteinene. Antistoffene kan i noen tilfeller danne såkalte "immunkomplekser" med matproteinene (som er antigener) og slike "immunkomplekser" kan forårsake betennelse/inflammasjon ulike steder i kroppen og dermed kan føre til diverse helseplager.
Les mer om Matoverfølsomhet/sensitivitets analyser
Generelt
- Analysene og resultatene fra disse er ikke egnet til å stille medisinske diagnoser
- Skal man gjøre store endringer i kostholdet, bør det være dokumentert at det er stoffer som anbefales tilført eller fjernet fra maten
- Ved eliminasjonsdietter, er det viktig å tilføre ekstra med vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer for å unngå næringsmangler
- Ved oppstart av eliminasjonsdiett og i beslutningen om den skal fortsettes med, bør man være nøye med å sikre at man ikke blir underernært som følge av dietten
- Lab1 anbefaler at man blir fulgt opp av en helsearbeider med gode kunnskaper om analysene, kosthold og bruken eliminasjonsdietter