Matallergi symptomene oppstår raskt etter inntak av matvaren
Publisert 12/04/2016
Prinsipielt kan all mat som inneholder proteiner føre til allergiske reaksjoner. Det viser seg imidlertid at over 90 % av alle mat allergikere reagerer på en eller et par av følgende matvarer: Egg, kumelk, fisk, soya, skalldyr, trenøtter, peanøtter eller hvete. Symptomene oppstår raskt etter inntak av matvaren. Urtikarielt utslett, kløe, oppkast, diaré og i alvorlige tilfeller anafylaksi er symptomer som er typisk for straksallergiene. De kan påvises med tester som prikktest og spesifikk IgE antistoff undersøkelse i blod. Dette er det fastlegene oftest sjekker for ved siden av cøliaki og laktose intoleranse tester når det er mistanke om mat allergier/intoleranse.
Ved Lab1 tester vi for IgG og IgA antistoffer i blod. Disse antistoffene kan avdekke såkalte forsinkede immun reaksjoner og som kan gi symptomer som blant annet magesmerter, oppblåsthet, varierende forstoppelse og diaré, samt plager i andre deler av kroppen som leddsmerter, muskelsmerter, slimhinneplager og tretthet. Endelig bekreftelse på de forsinkede mat reaksjonene er å utføre eliminasjons diett med påfølgende provokasjon. IgA og IgG antistoff tester sammen med sykehistorien, kan bidra til å sette opp individuelle eliminasjons dietter.
Konklusjon: IgG og IgA testene avdekker ikke de klassiske IgE mat allergiene, på samme måte som IgE testene ikke kan avdekke de forsinkede mat reaksjonene. IgE mat allergi tester og IgG/IgA mat overfølsomhet tester kan ikke sammenlignes med hverandre.