Hva er forskjellen mellom IgG og IgE?
Publisert 08/11/2018
IgG betyr "Immunglobulin G". Immunglobuliner er antistoffene som finnes i blodet ditt. Det er ditt immunapparat som benytter immunglobuliner til å identifisere og nøytralisere fremmedlegemer, slik som bakterier og virus. Alle har IgG antistoff i blodet, noen ganger kan disse antistoffene reagere mot matproteiner. Dette er det som kan utløse matallergier eller forsinkede matallergier (matintoleranser).
Les mer om Matoverfølsomhet og IgG-tester
IgE mediert matallergi (Type I) er helt forskjellig fra IgG mediert matallergi (Type III). En IgE allergi er en "ekte" allergisk reaksjon hvor symptomene oppstår umiddelbart, til forskjell fra de forsinkede allergi reaksjonene som er tilfelle ved IgG matallergi. IgG immunreaksjoner synes å øke i hyppighet i forbindelse med for eksempel en tarmflora ubalanse og "lekk tarm", men reduseres hvis man endrer dietten. IgE immunreaksjoner varer livet ut.
Les mer om Hva er straksallergi?
En IgG-matallergi må ikke forveksles med en klassisk IgE-matallergi (typeI). IgG matantistoff tester avdekker ikke IgE-matallergi.