Hva er forskjell på glutenintoleranse og cøliaki?
Publisert 28/11/2018
Glutensensitivitet uten cøliaki (NCGS) er en sykdom som karakteriseres ved at pasientene har plager som følge av inntak av gluten, hvor man har utelukket cøliaki og IgE-mediert hveteallergi (straksallergi) samt at pasientene blir symptomfrie eller markert bedre når de går på glutenfritt kosthold. Det tyder på at mellom 2 – 6 % av befolkningen har denne diagnosen og den er hos noen overlappende med irritabel tarm syndrom (IBS). Symptomene kommer både fra mage-tarm systemet (intestinale) og fra andre organfunksjoner (ekstraintestinale). Mage-tarm symptomene preges av diare, magesmerter, vekttap og luft/oppblåsthet, mens de ekstraintestinale symptomene preges av smerter i ledd og muskulatur, nummenhet i bena, muskelkramper, tungebetennelse (glossitt), atferdsendringer, «hjernetåke» (foggy brain), hodepine/migrene, betennelse i huden (dermatitt) og blodfattig/blodmangel (anemi).
Cøliaki er en autoimmun sykdom og hvor symptomene kan ligne på de man ser ved glutensensitivitet. Imidlertid er det forskjell når man ser på laboratorieresultater og på biopsi. Cøliaki pasienter har positive antistoff (transglutaminase IgA og deamidert gliadin IgG) samt påvist totteforandringer på biopsier.
Kan man spise seg frisk fra autoimunesykdommer?
Ja, man kan spise seg frisk fra autoimmun sykdommer. Cøliaki er det beste eksempelet på det, siden et glutenfritt kosthold gjør at tarmtottene normliseres og symptomene forsvinner hos de med påvist cøliaki. Når det gjelder andre autoimmun sykdommer, så har forskningen ikke kommet så langt som ved cøliaki. Imidlertid tyder det på at både gluten/hvete/korn og andre matproteiner som melkeprotein, soya med flere kan trigge en autoimmun reaksjon hos noen og at for de det gjelder, så kan eliminasjon av mat påvirke sykdommsutviklingen gunstig. Mer forskning trengs her.