Eliminasjonsdietter: Eliminasjonsfasen
Publisert 31/05/2019
I dag skal vi ta for oss Eliminasjonsfasen. Denne fasen består av to deler. Som navnet antyder, handler den ene delen av denne fasen om å eliminere matvarer som du har forhøyet IgG-nivå for. Et annet viktig aspekt ved eliminasjonsfasen er å rotere på de matvarene du kan spise.
Rotasjon betyr at du benytter all tillatt mat til å sette opp din individuelle meny for 4-dagerssyklusen. Hvis du spiser et bestemt utvalg matvarer den første dagen, bør du unngå å spise disse de neste tre dagene osv. Dette hjelper kroppen din til å restituere seg fra eksisterende IgG-intoleranser, samtidig som det reduserer muligheten for å utvikle nye. Det sikrer også at du får i deg alle vitaminer og mineraler man forventer fra et variert kosthold.
Les mer om Eliminasjonsdietter: Forberedelse
Et eksempel på eliminasjon og rotasjon: Du har tatt en IgG Matoverfølsomhetstest og du har markert forhøyet nivå (klasse 3 og 4) av IgG mot gluten, hvete, rug, spelt og egg. Da kan det være aktuelt å eliminere disse matvarene fra kostholdet i en periodet på 4-6 uker. Det kan være nyttig og lurt å søke råd hos lege,ernæringsfysiolog eller annen kostholdsekspert for å finne ut hvilken tidsramme som er best for deg. Som en del av en rotasjonsdiett kan du da spise alle de andre matvarene som er i panelet på 44 IgG antistoff, samt selvsagt andre matvarer som ikke står på listen over de som er testet. Sett sammen din egen "meny" av tillatte matvarer i tråd med 4- dagersrotasjonen. Det er opp til deg om du vil sette opp menyen underveis eller om du vil planlegge for en hel uke. Bare prøv deg fram – du finner raskt ut hva som passer best for deg.
Forskning har vist at den beste effekten av eliminasjonsdietter får de som utfører den optimalt, ikke en "light" versjon. Det vil si at man bør holde dietten veldig strengt i en periode.
Les mer om Matoverfølsomhet/sensitivitet
IgG Matoverfølsomhetstester er ikke egnet til å stille medisinske diagnoser